Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: So cťou z Afganistanu?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Je to operácia, o ktorej nevieme všetko. A ani nemôžeme vedieť. Ale nakoniec česká vláda počas rýchleho ústupu Západu evakuovala z Afganistanu svojich tlmočníkov a miestnych spolupracovníkov. Hádam všetkých.

Český týždeň Tomáša Němečka: So cťou z Afganistanu?

ich záchrana dlho vyzerala neisto. Babišova vláda sa tvárila vyhýbavo a počet prevezených sa, žiaľ, dal ľahko spočítať: čistá 0. Nakoniec ich bolo 170. Vo chvíľach, keď už Kábul padol, letisko bolo zatvorené a v jeho blízkosti zahynulo najmenej 12 ľudí pri pokusoch o zúfalý útek, sa českej armáde podarilo zabezpečiť tri lety s plnou posádkou.

Je pravda, že nikto z NATO ani z miestnych obyvateľov neočakával taký rýchly kolaps afganského štátu (o čom svedčí aj útek prezidenta z krajiny). Predpokladalo sa, že hlavné mesto sa aspoň nejaký čas udrží. Odhady sa však krátili z mesiacov na týždne, potom na dni a vo finále už na hodiny. Týždenník Respekt priniesol svedectvo jedného z tlmočníkov, pre ktorého boli posledné dni ako na hojdačke: „V sobotu mu zazvonil telefón s českým číslom a oznámil mu, že bol zaradený do programu záchrany spolupracovníkov českej armády v afganskej misii. O tridsaťšesť hodín neskôr, v pondelok ráno, vtrhli do jeho bytu milície Talibanu. Zbili ho a odviedli do svojho neďalekého sídla. Po niekoľkých hodinách ho po zásahu jeho otca prepustili." (Je medzi prevezenými.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite