Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Smola šéfa tajnej služby

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Nemalo sa to stať, ale už sa to nedá vrátiť späť: vymenovanie šéfa českej kontrarozviedky BIS sa zmenilo na predvolebný stranícky spor. A nie je to chyba tajnej služby.

Český týždeň Tomáša Němečka: Smola šéfa tajnej služby

keď po revolúcii vznikali demokratické tajné služby, v Českej republike do nich nastúpili aj niektorí chartisti: legendárny zlínsky disident Stanislav Devátý jej v 90. rokoch šéfoval, Jan Princ riadil olomouckú pobočku, undergroundový vydavateľ František Stárek do nej priviedol svojich spolupracovníkov zvyknutých na konšpiráciu... Kým slovenskú SIS neblaho formovala mečiarovská garnitúra, česká BIS si dlho držala chartistický étos – a ten pretrval dodnes, aj po generačnej výmene. Na rozdiel od SIS mala aj šťastie na kontinuitu: za tridsať rokov do nej žiadna vláda nezasahovala a nepresadzovala straníckych nominantov. Preto sa dnes česká kontrarozviedka teší úcte západných partnerov, čo v roku 2019 vyjadrila americká CIA ocenením pre jej súčasného riaditeľa, plukovníka Michala Koudelku. A práve o neho ide.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite