Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo kardinála Schönborna: Vďaka za chlieb

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Všetky štyri evanjeliá hovoria o tejto udalosti: Ježiš nasýtil piatimi chlebmi päťtisíc ľudí. A nielen to. Bolo tam také množstvo chleba, že dvanásť košov ešte naplnili odrobinami z nich. Žiadny div, že sa tento zázrak tak silno vryl všetkým do pamäti. Ale naozaj sa tu udial zázrak?

Slovo kardinála Schönborna: Vďaka za chlieb

počas mojich študentských čias sa vyučoval takýto „moderný“ výklad tohto javu: Ježiš kázal o láske k blížnemu tak úchvatne, že mnoho ľudí sa jednoducho začalo deliť s proviantom, ktorý si priniesli so sebou. A ono to očividne postačovalo pre všetkých, a ešte zvýšilo dosť aj pre chudobných. A poučenie z tohto príbehu? Keby sme boli menej egoistickí a viac sa dokázali podeliť, nebolo by na svete viac hladu. Tak sa vysvetľoval a dodnes ešte vysvetľuje zázrak rozmnoženia chlebov.

Myslím si však, že toto vysvetlenie je historicky neudržateľné, hoci obsahuje kúsok pravdy. Ľudia v tých veľkých zástupoch, ktoré nasledovali Ježiša, boli zväčša chudobní. A Ježiš má starosť, že nebudú mať čo jesť. Uvažuje: „Kde nakúpime chleba, aby sa títo najedli?“

Učeníci ho upozorňujú na to, že ani zďaleka nemajú toľko peňazí, aby mohli kúpiť chlieb pre päťtisíc ľudí. A päť jačmenných chlebov a dve ryby, ktoré ponúkol malý chlapec? Čo to je pre toľkých ľudí?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite