Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Babiš mladší proti otcovi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V českej predvolebnej kampani sa objavil mätúci prvok: premiérov syn Andrej Babiš mladší. Vynoril sa z ústrania, verejne sa vysmieva svojmu otcovi, má profil na Twitteri... Čo to, dočerta, znamená?

Český týždeň Tomáša Němečka: Babiš mladší proti otcovi

tu je potrebné pripomenúť kontext. O premiérových dospelých deťoch z prvého manželstva sa dlho príliš nevedelo. Len to, že dcéra pracuje v otcových firmách a syn­ bývalý pilot žije s matkou vo Švajčiarsku. Až na jeseň 2018 prišiel spravodajský server Seznam Zprávy s ohromujúcou reportážou, ktorú skrytou kamerou natočila investigatívna reportérka Sabina Slonková a jej kolega Jiří Kubík. Andrej Babiš mladší, zaskočený ich neohlásenou návštevou, im medzi dverami svojho bytu rozpráva, ako ho jeho otec nechal „odpratať“ na Krym a strážiť čudným bodyguardom. Veľmi pravdepodobne preto, aby nemohol vypovedať v otcovom trestnom prípade. Teda vo vyšetrovaní dotyčného podvodu v kauze luxusnej premiérovej farmy Čapí hnízdo.

Reportáž vzbudila diskusiu o etike, pretože novinári vedeli, že premiérov syn má diagnostikovanú schizofréniu. Na záberoch skrytej kamery hovorí Babiš junior prinajmenšom tak, akoby bol pod vplyvom liekov. (Za to reportéri – ako nedávno neochotne informoval Seznam Zprávy pod zavádzajúcim titulkom, podľa ktorého boli „očistení od obvinenia z nátlaku“ – dostali pokutu od švajčiarskej prokuratúry vo výške takmer 3000 eur s podmienečným odkladom na tri roky.) Pri všetkej problematickosti prípadu tu však prevažoval verejný záujem na zverejnení: svedectvo mladého Babiša bolo dôležité, a pravdepodobne by sa nedalo získať inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite