Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Sebecký lekár a iné príbehy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pri troch českých správach sa musí človek štipnúť, či sa mu to nesníva. Neočkovaný lekár nakazil športovcov, v ústave máme nové právo na zbraň a ľavica sa fotí pri prepadovke u kapitalistu. Je azda až tak horúco?

Tomáš Němeček

český olympijský tím sa prebojoval na medailové pozície, ale bohužiaľ, v počte nakazených covidom-19. „Pacientom nula“ bol podľa doterajších správ zrejme lekár tenistov, ortopéd Vlastimil Voráček, známy odporca očkovania. Ale aby sa všetka vina nezvalila na prvého podozrivého: vo vládnom špeciáli, ktorý 16. júla letel do Tokia, sa – zdá sa – porušovali pravidlá vo veľkom štýle. Podľa svedkov, ktorých citoval portál Seznam Zpravy, sa „drvivá väčšina“ cestujúcich hneď po nástupe na palubu zbavila respirátorov. Aktuálne sú tak vyradení plážová volejbalistka Markéta Sluková (pozitívny test mal aj jej manžel a tréner Simon Nausch), jej kolega Ondřej Perušič, cyklista Michal Schlegel a stolný tenista Pavel Širuček. Sluková, ktorá kvôli svojej tretej olympiáde odkladala materstvo, tak, žiaľ, hrať nebude. Zatiaľ čo napríklad Tour de France prebehli vďaka dodržiavaniu predpisov hladko, český tím zlyhal už pri prílete. Doktorovi Voráčkovi možno blahoželať k demonštratívnemu víťazstvu jeho slobody neočkovať sa – a slobody zničiť sny iných ľudí.

Druhá novinka minulého týždňa: Český parlament 21. 7. schválil doplnenie ústavnej Listiny základných práv a slobôd o právo nosiť zbraň. (Znie presne takto: „Právo brániť vlastný život alebo život inej osoby, a to aj so zbraňou, sa zaručuje za podmienok ustanovených zákonom.“) Návrh inšpirovaný druhým dodatkom ústavy Spojených štátov spočiatku málokto bral vážne – predsa len tu akosi chýba americká tradícia domobrany a osídľovania divočiny. Stačila však petícia českých poľovníkov so 102 000 podpismi a obavy z európskych nariadení na zníženie počtu zbraní... Najviac však zavážili nadchádzajúce októbrové voľby: vo snemovni zdvihlo ruku 141 zo 159 prítomných poslancov, v Senáte 54 zo 74. Trojpätinová väčšina bola hladko splnená, bez rozdielu strán. Dlhoročný právny poradca Senátu a profesor ústavného práva Jan Kysela si nad novelou zúfal: v lepšom prípade bude zbytočná, v horšom škodlivá: „Môže to viesť k zvýšeniu excesov pri nutnej obrane." No väčšine zákonodarcov to bolo jedno. Nechceli len – pod sústredeným tlakom poľovníkov – ohroziť svoje znovuzvolenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite