Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Najvyšší čas

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Najvyšší čas je vtedy, keď pretečie pohár, keď veľa je už naozaj veľa, keď veci dospeli na okraj, keď je zmena nevyhnutná a neodkladná a musí nastať ihneď – bez prieťahov, bez odkladov, bez tolerancie. Až na to, že každý z nás vidí ten pohár pretekať inokedy. Ako synchronizovať vnútorný čas veľkého počtu ľudí?

.otázniky Antona Vydru: Najvyšší čas

keď až priveľmi zatúžite po revolučnej zmene, potrebujete na ňu revolučne veľkú masu podporovateľov. Tých musíte dennodenne masírovať, mobilizovať a pripravovať na veľký úder – a presviedčať ich, že je už naň najvyšší čas. 

Milovníci veľkých spoločenských zmien si teda musia zladiť svoje hodinky, aby tikali rýchlejšie, aby urýchlili dejiny, aby sa dejín zmocnili. Nečudo, že im potom tí ostatní pripadajú, akoby zaspali dobu. A niektorí ju veru aj prespali. No to je iný príbeh.

Mobilizácia más je vec výsostne militantná. Mobilizuje sa do zbrane, do vojny. Podstatou mobilizácie je agitovanie s cieľom získať čo najviac ľudí na svoju stranu, aby boli ochotní nastaviť krk, keď pôjde do tuhého. Výsledkom sú stuhnuté, mŕtve šije. Dav vie byť tvárna ľudská hmota, no zúfalo nevypočítateľná. A tak na mobilizáciu potrebujete tvrdú ruku vodcu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite