Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Muž, ktorý nevidel škvrnu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Babišova vláda vybrala najvyššieho štátneho zástupcu. Nový muž, Igor Stříž, má za sebou 32 rokov nespochybniteľnej ponovembrovej kariéry. Predtým však bol komunistom a vojenským prokurátorom. Čo váži viac?

Český týždeň Tomáša Němečka: Muž, ktorý nevidel škvrnu

na prvé čítanie sa to zdá jasné. V roku 1989 slúžil ako vojenský prokurátor len desať mesiacov, takže odvtedy si hriechy svojej mladosti odslúžil 32-krát. Už počas revolúcie bol členom vyšetrovacej komisie pre zásah na pražskej Národnej triede. Neskôr sa niekoľkokrát zachoval principiálne: napríklad keď sa v roku 2007 minister spravodlivosti pokúsil zasiahnuť do trestného stíhania vtedajšieho vicepremiéra Jiřího Čunka a nechal odvolať vrchného štátneho zástupcu v Olomouci, Igor Stříž (ktorý bol vtedy v Olomouci č. 2) na protest odstúpil tiež. Preto si ho najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman po nástupe do funkcie v roku 2011 vybral za svoju vernú „dvojku“. Stříž urobil aj zásadné rozhodnutie v korupčnej kauze stredočeského hajtmana Davida Ratha: spis pridelil schopnej a ambicióznej Lenke Bradáčovej (dnešná vrchná štátna zástupkyňa v Prahe, približne obdoba špeciálneho prokurátora).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite