Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Prezidentka Zuzana Čaputová

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Dlho som si nevedel predstaviť, že z priamej voľby môže u nás vzísť normálny prezident. Tak bolo Slovensko nastavené. Platilo to až do Ivana Gašparoviča, ktorý vytiahol proti Ivete Radičovej maďarskú kartu.

zmenila to až v novej spoločenskej situácii voľba Andreja Kisku. Keď pred voľbami v roku 2019 oznámil, že nebude kandidovať, šance sa preniesli na jedného z trojice Robert Mistrík, Zuzana Čaputová, František Mikloško. Robert Mistrík začal zhurta za pomoci samozvaného impresária Igora Matoviča razantnú kampaň. Jej súčasťou bol nátlak na spolukandidátov, aby sa vzdali v jeho prospech. Zuzana Čaputová a František Mikloško preukázali osobnostnú integritu a odolnosť a nátlaku nepodľahli. Igor Matovič to Zuzane Čaputovej, podobne ako Kňažko a Fico Kiskovi, nikdy nezabudol.

Spolu so skupinou priateľov sme podporili v prvom kole Františka Mikloška, ktorého sme poznali desaťročia ako človeka, ktorý nezlyhal. Do druhého kola sa však dostala Zuzana Čaputová. Podporila ju aj časť z nás, ktorá v nej nevidela „extrémnu liberálku, ale dôslednú a vytrvalú bojovníčku proti pezinskej skládke, obhajkyňu práv ľudí, ich mesta a životného prostredia. Nad Ficovým kandidátom Marošom Šefčovičom zvíťazila podobným rozdielom ako predtým Kiska nad Ficom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite