Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Nesplatená daň z babráctva

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Nezávisle od skutočnosti, že politik Matovičovho charakteru a spôsobov nepatrí do žiadnej normálnej vlády, jeho odvolávanie v parlamente opäť vysvietilo trhliny v koalícii.

.videné z Košíc: Nesplatená daň z babráctva

stav koalície spolu s pandemickou realitou dávajú takmer istotu, že súručenstvo štyroch strán jeseň neprežije. Zdržanie sa SaS aj Kolíkovej „krídla“ Za ľudí je pritom signálom, ktorý je samozrejmý – dali najavo názor na ministra financií tak, že opozícii ničím neprispeli. Ale súčasne je to signál zbytočný, keďže Matovič je svetelné roky vzdialený od toho, aby čokoľvek ocenil ako prejavenie vôle po pokračovaní koalície. Kdeže, medializáciou nezmyslu, že Sulík a spol. zháňajú hlasy na jeho odvolanie, len opäť zdôraznil, že obraz nepriateľa a potreba s ním bojovať sú tak hlboko vryté v jeho duši, že niet terapie, ktorá by mu pomohla očistiť jeho pôsobenie v politike od negatívnych emócií. Ďalšou kliatbou pre koalíciu je jeho túžba zanechať po sebe hlbokú stopu (plošné testovanie, Sputnik, prídavky), ktorá určuje jeho manévre a správanie aj na financiách. Je tragédiou a faktickou garanciou nepriechodnosti, že gestorom daňovo-dôchodkovej reformy je človek, ktorý každý iný názor preciťuje ako útok na svoju osobu.   

Realistickou optikou, že navzdory všetkým negatívam vlády je zásadné odsunúť predčasné voľby čo najďalej, boli nešťastné hlasy za odvolanie od ľudí, ktorí koalíciu už opustili. Ich politické krédo, že Matovič je také veľké zlo, že odstrániť ho stojí aj za riziko návratu oboch Smerov k moci (pozri júnové preferencie Focusu), je falošné. A platí to napriek pochopiteľnej pozícii Spolu aj PS, ktoré mimoparlamentný život, samozrejme, až tak nebaví, zvlášť ak si sú istí, že vládnuť by vedeli lepšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite