Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Gondu: Liberálno-konzervatívne dedičstvo

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Dňa 4. júla vzdávajú USA hold Deklarácii nezávislosti. Tá bola prijatá v roku 1776, keď vyšlo aj Smithovo Bohatstvo národov. Myšlienky Jeffersonovej deklarácie, Adama Smitha, Davida Humea a Edmunda Burkea sú dôležité aj dnes.

Peter Gonda

práve Jefferson, Smith, Hume či Burke položili ideové základy úspešnej civilizácie, v ktorej žijeme. Dnes ich však znovu podkopávajú kolektivistické prístupy, ktorými sa politici snažia pod rôznymi zámienkami a politickými zafarbeniami predizajnovať spoločnosť. Duch kolektivizmu presiakol do liberalizmu i do konzervativizmu. Pripomeňme si preto ich spoločné a dopĺňajúce sa korene z 18. storočia. 

Ich východiskom je individualita človeka s jeho jedinečnosťou a slobodou voľby – a zároveň jeho nedokonalosť, omylnosť, hriešnosť a rozumové obmedzenia. Znamená to dôveru v slobodné konanie jednotlivca a jeho spoluprácu s inými, no v mantineloch zodpovednosti a všeobecných pravidiel. Podmienkami slobodnej a prosperujúcej spoločnosti teda sú trh a morálka.

Adam Smith to prezentuje v knihách Bohatstvo národov a Teória mravných citov ako symbiózu spontánneho trhového poriadku, vedeného vlastným záujmom a „neviditeľnou rukou“ trhu a spontánneho poriadku mravnosti založeného na empatii a iných cnostiach. Obe súčasti spontánneho poriadku stoja na osobnej zodpovednosti, odmietaní centrálneho rozhodovania o osudoch iných a na existencii základných pravidiel slobody a spravodlivosti.

Smith vymedzil zdroje bohatstva, najmä špecializáciu a deľbu práce, akumuláciu kapitálu a výmeny v podmienkach konkurencie, vlastníckych práv a celkovej slobody. Takto realizované myšlienky môžu prinášať rast bohatstva aj pri zväčšujúcej sa populácii – a aj napriek určitým vládnym zásahom. Je to možné aj vďaka tomu, že sledovanie vlastného záujmu prináša prospech obom stranám dobrovoľnej výmeny a tiež iným, napríklad zákazníkom a zamestnancom. V tom spočíva základ morálky kapitalizmu. Ten prináša aj ďalšie morálne prínosy, napríklad vlastnícku zodpovednosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite