Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Karolíny Farskej: Z extrémov do extrémov

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Ešte pred pár týždňami sme nevedeli odložiť kabáty a zima pôsobila večne, jar sa tradične nekonala a namiesto nej prišli horúčavy, v ktorých sa človek nevie poriadne nadýchnuť. Ak ste ako ja a túto časť roka nemáte príliš v láske, nesmúťte nad najteplejším letom, aké ste kedy zažili. Bude pravdepodobne najchladnejšie zo všetkých budúcich.

.pohľad Karolíny Farskej: Z extrémov do extrémov

ale veď aká klimatická kríza? České Hodonínsko zasiahla supercelárna búrka a tornádo, niekoľko obcí katastrofálne zdevastovala a obydlia tisícov ľudí sú zrovnané so zemou. Mrazí ma pri pohľade na videá tej smršte a rozmýšľam, aké neprenosné zúfalstvo a bolesť musia cítiť zasiahnutí obyvatelia. Pandémia spôsobila akýsi návyk na sledovanie katastrofických scenárov v správach. V dobách minulých sme za ne platili v kine, dnes ich očakávame vo svojej (ne)pravidelnosti. Strieda sa z toho vo mne hnev, túžba nastaviť zmenu, ale aj občasná miera kapitulácie, hoci sa mi nepáči. Česká katastrofa je opäť bezprecedentná a zvýrazňuje výkričník hroziaci podobnými a častejšími situáciami do budúcna. Klimatická kríza nie je marketingový slogan, ale bezpečnostné riziko a čím dlhšie to budeme ignorovať, tým zraniteľnejšími a ohrozenejšími sa všetci stávame.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite