Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Policajná strana ako čierny kôň

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Predstavte si, že by Jozef Šátek, Peter Vačok a Jaroslav Spišiak založili stranu. Predstavte si, že by štyri mesiace pred voľbami bola na pokraji vstupu do parlamentu. Práve to sa teraz deje v Českej republike.

Český týždeň Tomáša Němečka: Policajná strana ako čierny kôň

roberta Šlachtu možno bez preháňania označiť za najznámejšieho českého policajta. Teda bývalého. Osem rokov viedol jednotku pre boj proti organizovanému zločinu až do spektakulárnej – a stále kontroverznej – razie na Úrade vlády v roku 2013. Pred piatimi rokmi odišiel od polície (na protest proti zlúčeniu jednotky do dnešnej policajnej centrály NCOZ) a niekoľko rokov strávil v colnej správe. Už ako civilista vydal minulý rok memoáre Třicet roků pod přísahou, ktoré s ním napísal novinár Josef Klíma: predalo sa neuveriteľných 80 000 výtlačkov. A keď v januári oznámil, že zakladá hnutie Přísaha, komentátori sa mu vysmiali. Petr Honzejk z Hospodářských novín 28. januára pod titulkom Šlachta na cestě k politickému bankrotu napísal, že strana iba „zabliká a zhasne“. Nemá program, nemá ľudí (okrem iných bývalých policajtov) a heslá o boji proti korupcii sú už „dokonale obohraná pesnička“. Komentátor nebol vo svojej skepse osamotený. Robert Šlachta nie je veľký rétor ani charizmatický fešák, pred nástupom k polícii pracoval v poľnohospodárstve na južnej Morave (odtiaľ posmešná prezývka „traktorista z Pohořelic“). Ako by mohol uspieť v politike on, keď tento rok vzdali kampaň takí talentovaní lídri ako Václav Klaus mladší a jeho strana Trikolóra alebo líder demonštrácií Mikuláš Minář a jeho strana Lidé PRO?

Odvtedy však Šlachta pomaly stúpa. Agentúra Median minulý týždeň oznámila, že Prísaha má 4 percentá. Komentátor Petr Honzejk pod titulkom Keď je šťastie unavené, sadne si aj na Šlachtu pripustil, že dlhoročný plukovník sa možno predsa len trafil do aktuálnych nálad. Mnohí voliči premiéra Andreja Babiša sú znechutení a hľadajú niekoho politicky nevyhraneného, komu by ešte mohli dôverovať. Robert Šlachta s povesťou neúplatného policajta, ktorý sa nebál zatknúť milenku vtedajšieho premiéra Nečasa, tak môže slúžiť ako projekčné plátno pre nádeje sklamaných babišovcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite