Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český .týždeň Tomáša Němečka: Príliš talentovaný pán Feri

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Dominik Feri je hviezda a vie to. Najmladší poslanec má na Instagrame viac ako milión sledovateľov, čoby čerstvý právnik dobre argumentuje, opozícia chcela naňho nalákať prvovoličov. A zrazu je koniec.

Tomáš Němeček

v utorok 25. mája sa toho v českej politike udialo veľa (vrátane štvrtej výmeny ministra zdravotníctva za posledný rok), ale spoločné zistenia Deníka N a ľavicového A2larm.cz všetko prekonali. V rozsiahlom texte predložili výpovede siedmich mladých žien o ich skúsenostiach s Ferim a minimálne dva z opísaných incidentov by spĺňali definíciu znásilnenia. Poslanec vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že síce odmieta „falošné obvinenia zo sexuálneho násilia“, ale že sa v minulosti niekoľkokrát zachoval „nevhodne, nepatrične alebo v rozpore so zásadami džentlmenského správania“. V ten istý večer oznámil svoju rezignáciu a odchod z politiky.

Dominik Feri, mladý muž s milým úsmevom a mohutným „afrom“ (z otcovej strany má etiópske korene), dosiaľ v živote len stúpal. Ešte na gymnáziu v severočeských Tepliciach robil výstavy o histórii mesta a v rámci happeningov hrával – mimochodom, veľmi dobre – na pouličných klavíroch. Vo veku 18 rokov bol najmladším členom mestskej rady v Českej republike. Vo veku 21 rokov najmladším poslancom (za TOP 09 kandidoval na poslednom mieste, ale mal druhý najvyšší počet preferenčných hlasov po kniežati Schwarzenbergovi). Vo veku 24 rokov absolvoval pražskú právnickú fakultu. Počas pandémie vynikol ako komunikátor: dokonca aj premiér Babiš pochválil opozičného poslanca za to, ako stručne zhrnoval nové vládne opatrenia na Instagrame. Logo s čiernym výkričníkom na žltom pozadí sa stalo Feriho značkou. Skrátka syn, ktorým by ste sa chválili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite