Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Veriť novinárovi alebo ministrovi?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V nadpise stĺpčeka by mohlo byť priamo slovo vlastizrada. Veď novinár Janek Kroupa obvinil ministra vnútra Jana Hamáčka zo snahy obchodovať so štátnymi záujmami. Lenže dá sa tomu veriť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Veriť novinárovi alebo ministrovi?

minulý utorok zverejnil populárny český investigatívec na serveri Seznam Zprávy text s bombastickým titulkom Svědectví: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za milión Sputniků. Novinár tvrdí, že ešte dva dni pred dramatickou tlačovou konferenciou, na ktorej premiér Babiš a minister Hamáček oznámili účasť ruských agentov na výbuchoch muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, Hamáček uvažoval o ututlaní tohto škandálu. Vraj ho chcel s Rusmi „vymeniť“ za dodávky vakcín a za samit Biden-Putin v Prahe, ale šéfovia tajných služieb mu to vyhovorili.

Pre pochopenie sa treba vrátiť späť v čase. Hamáček o agentoch vedel najneskôr od utorka 6. apríla, keď mu to oznámil riaditeľ kontrarozviedky BIS; na druhý deň ráno dostal informáciu aj premiér, ale údajne ešte váhal s reakciou a pýtal si podrobnosti. Šéfovia vojenskej a civilnej špionáže zároveň údajne požiadali  najmenej o dva týždne času na varovanie svojich informátorov v Rusku. Nasledoval víkendový zjazd sociálnych demokratov, na ktorom Hamáček obhájil svoje predsedníctvo – a následne nechal z vlády odvolať svojho kritika a vyzývateľa, mladého ministra zahraničných vecí Petříčka. Vybraný nový šéf diplomacie však odmietol nastúpiť do funkcie, a tak Hamáček týždeň riadil úrad sám. A vtedy sa to podľa Kroupu stalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite