Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Falošné predčasné voľby

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Tvrdenie, že najhoršou tragédiou za desiatky rokov, ktorá postihla Slovensko, nemusí byť pandémia koronavírusu, by zatiaľ zrejme neprešlo. Prípadná štvrtá vládna perióda Hlasosmeru však nesie veľký potenciál.

Komentár Petra Schutza: Falošné predčasné voľby

dobové analýzy, že so 600-tisíc podpismi za referendum, ktoré minulý týždeň doručil do paláca petičný výbor, môže prezidentka naložiť dvoma spôsobmi, svedčia o pochybnom zmýšľaní autorov. Po prepočítaní a vytriedení autogramov – pokiaľ ich zostane na stole viac než 350-tisíc –  má Zuzana Čaputová iba jedinú možnosť:  Požiadať Ústavný súd, aby preskúmal ústavnosť vyvolávania volieb cestou petície a ľudového hlasovania. Údajná druhá možnosť, teda rovno vypísať do 30 dní referendum, by bola fatálne nepodloženým krokom, ktorý by zničil veľmi dobrý dojem z prvých dvoch rokov prezidentkinho mandátu. 

V prvom rade – už zanedbanie kontroly ústavnosti petície rovnakého obsahu v roku 2004 (dopustil sa toho Rudolf Schuster, keď kalkuloval, že ak spojí referendum a prezidentské voľby, vylepší si vlastné šance) bolo zlyhanie, ktoré umožnilo reprízovať po Mečiarovom pokuse experiment, aký sa v demokracii neprevádzkuje. Lebo pokus o skracovanie volebného obdobia zakaždým, keď si z približne jednej osminy oprávnených voličov opozičné politické strany urobia svoj nástroj, je popretím zmyslu volieb. Vyčíriť ústavnoprávnu rovinu je preto povinnosťou prezidentky. Inak hrozí, že slovenská demokracia sa celkom zvrhne, keďže skúšať šťastie týmto spôsobom môžu všetky ďalšie opozície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite