Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slová z kaplnky Daniela Pastirčáka: Ticho Bielej Soboty

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Ak by sme posledné tri dni Veľkého týždňa pripodobnili k hudbe.

Slová z kaplnky Daniela Pastirčáka: Ticho Bielej Soboty

sobota by bola pomlčkou medzi tragickým Miserére Veľkého piatku a Ódou na radosť  Veľkonočnej nedele. Ticho Bielej soboty. Ticho neprítomnosti. Krista niet – zostalo iba mŕtve telo ležiace v temnom hrobe. To ticho, tá Biela sobota, sa do života učeníkov má vrátiť znova i po nedeli vzkriesenia: Ježiš vstane z mŕtvych, zjaví sa učeníkom, aby im napokon na vrchu pri Jeruzaleme navždy zmizol v nebi. Ako konkrétna postava, osoba v ľudskom tele, Ježiš navždy zmizne z histórie. V predvečer svojej smrti však učeníkom povie: Pre vás je užitočné, aby som odišiel, lebo ak neodídem, Duch nepríde. Ten Duch bol doposiaľ medzi nimi, v Ježišovej osobe. Duch jednoty  Syna rodiaceho sa z večnosti Otca. Kedykoľvek sa o neho mohli oprieť. Odchádza zvonku, aby sa vrátil dovnútra. Kristov Duch bol doteraz medzi nimi, teraz bude vo nich. 

V ten deň spoznáte, povie im, že ja som v Otcovi, vy ste vo mne a ja som vo vás. To je ten deň – pomlčka medzi Smrťou a Vzkriesením – Ticho Bielej soboty.  Ticho medzi prvým a druhým príchodom Krista. Ticho Ducha, ktorý zvonku vstupuje do vnútra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite