Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Muž, ktorý myslel vo veľkom

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Bol najbohatší Čech Petr Kellner moderný Baťa a miestny Steve Jobs? Alebo chladný dravec, ktorého splátková spoločnosť Home Credit ničila životy? Oba pohľady sa ponúkajú. A oba sú príliš nepresné.

Český týždeň Tomáša Němečka: Muž, ktorý myslel vo veľkom

petr Kellner zomrel na Aljaške, keď jeho helikoptéra v sobotu 27. marca večer (v strednej Európe už bola nedeľa ráno) zavadila o horský hrebeň. Mal 56 rokov a zanechal po sebe nepredstaviteľné bohatstvo. Minuloročný rebríček Forbesu mu prisudzoval 13 miliárd eur a 68. miesto na svete, po stratách v pandémii „schudobnel“ na 11 miliárd eur. Čo je desaťkrát viac, ako má najbohatší Slovák Ivan Chrenko a Maďar Sándor Csányi, trikrát viac ako najbohatší Poliak Michal Solowow alebo ďalší Česi v poradí Radovan Vítek, Daniel Křetínský a Andrej Babiš (vo Vyšehrade majú najviac dolárových miliardárov Česi – osem).

Prečo porovnanie s Tomášom Baťom? Zlínsky vizionár budoval svetový podnik a zomrel v rovnakom veku pri leteckom nešťastí. A prečo Jobs? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite