Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáška Němečka: Klaus končí, Antiklaus tiež

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Václav Klaus mladší, známy syn známejšieho otca, nečakane oznámil odchod z politiky. Aby prekvapenia nebolo dosť, deň po ňom ukončil svoj pokus o kandidatúru aj jeho protipól Mikuláš Minář, vodca demonštrácií.

Český týždeň Tomáška Němečka: Klaus končí, Antiklaus tiež

dnes 51-ročný Klaus junior má veľký politický dar: vie ľudovo vytiahnuť podstatu zložitých vecí, má čuch na tému a urputnú vytrvalosť. Keď v roku 2014 odišiel ako riaditeľ špičkového gymnázia PORG, naplno sa zapojil do ODS ako expert na školstvo. Každý pondelok mal tento sarkastický euroskeptik svoj stĺpček na najčítanejšom spravodajskom serveri Novinky.cz. Vo voľbách 2017 ho preferenčné hlasy katapultovali do snemovne. Lenže... rovnako ako jeho otec je lojálny len k inštitúcii, ktorú sám riadi.

Tak dlho hral sám na seba, až ho ODS v marci 2019 pod prvou vhodnou zámienkou vylúčila. Václav Klaus mladší založil vlastnú stranu Trikolóra. Liberálni komentátori v nej videli nebezpečenstvo, českú obdobu nemeckej AFD, ktorá prinesie chytrý euroskepticizmus pre strednú triedu. Tomu som, pravdupovediac, neveril: „Kým ODS bez Klausovcov môže zjednotiť roztrieštenú českú pravicu a stred, Klausovci bez ODS lovia v príliš malom rybníku." (.týždeň č. 12/2019). Kým ODS dnes vedie stredopravú koalíciu so 17-percentnou podporou, Trikolóra mala síce skvelý nástup a jej tvorca neúnavne obchádzal regióny, lenže zostávala na 3 percentách. Vlani na jeseň v krajských voľbách získala jediného zástupcu. A Klaus to vzdal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite