Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo františkána: Prorocká vízia o karanténe

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Prozaik ruského pôvodu Anton Pavlovič Čechov ma nedávno ohúril poviedkou Stávka.

Slovo františkána: Prorocká vízia o karanténe

je viac nadčasová, ako by si kto kedy mohol myslieť. V jej úvode hovorí o večierku, na ktorom sa čo-to popilo, a preto sa mohlo veselo filozofovať. Na pretrase bola téma, čo je viac: humánne či doživotné väzenie alebo trest smrti? Vznikla tam ostrá polemika medzi bohatým bankárom, ktorý ten večierok usporadúval, a medzi a 25-ročným právnikom, ktorý tam bol pozvaným hosťom. Bankár sa pýtal, ktorý kat je prívetivejší, ten, čo zabíja v okamihu, alebo ten, čo dlhé roky vysáva z človeka život. Právnik namietal, že jedno aj druhé je nemorálne, ale keby si mal vybrať, zvolil by si tú druhú možnosť. Lebo žiť biedne je predsa lepšie ako nežiť vôbec. 

Debata bola čoraz ohnivejšia, ako to už pri uvoľnenej nálade býva. Zrazu bohatý bankár buchol po stole a povedal: „Stavím sa o dva milióny, že v dobrovoľnom väzení nevydržíte ani päť rokov.“ Rovnako frajersky mu odpovedal aj právnik: „Ak to myslíte vážne, tak sa stavím, že v tom väzení vydržím nie päť, ale pätnásť rokov. Vy staviate dva milióny, ja svoju slobodu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite