Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Sulíkov dar Matovičovi?

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Posledné ťaženie vlády pod vedením Igora Matoviča mohlo mať Slovensko už za sebou – nebyť luxusných desiatich dní, ktoré na rozhodnutie o odstúpení vymeral premiérovi šéf SaS.

Komentár Petra Schutza: Sulíkov dar Matovičovi?

tento rekord v termínovaní ultimáta teraz zakúša predseda SaS na vlastnej koži. Keby trval na okamžitej odpovedi, Matovič by nemal čas vymýšľať záchranné laná, švindle a kamufláže, akou je napríklad „projekt“ trojkoalície bez SaS a iným premiérom z OĽaNO. Samozrejme, minimum politického realizmu posúva celú ideu do polohy fikcie. Lebo keby sa aj Remišová chytila návnady, poslanecký klub i stranu si rozbije v prvej sekunde a s takou razanciou, že vláde nedodá ani potrebných 6 hlasov do „najtenšej“ možnej väčšiny. A aj keby 76 mandátov takáto trojkoalícia dosiahla, s Matovičom a Kollárom by promovali najkrehkejšiu koalíciu, aká je vôbec predstaviteľná. A to aj bez „bonusu“ osobnosti Matoviča, ktorý je sám osebe semtexom v základoch každého spojenectva. Pokiaľ predsedníčka Za ľudí ešte ani tu nevidí vlastnú záhubu, tak nech si predstaví preferencie z Focusu a AKO po tomto kamikadze kroku.

Iracionálny pokus Matoviča o pomstu nemusí Sulíka – a s ním ani Slovensko – až tak strašiť. O to skôr by však mal klin, ktorý „ideou“ trojkoalície Matovič medzi dve menšie strany vrazil. Treba to vidieť jasne – ak ešte existuje šanca na vládu, ktorá udrží mimo moci kriminálne garnitúry minulosti, spočíva výlučne v štvorkoalícii s iným premiérom. A súčasne s funkčnou blokačnou menšinou SaS a Za ľudí, ktorá by brzdila najhoršie vylomeniny dvoch populistických strán. A tam, kde sa dohodnú prieniky, využijú obe strany spojenú silu na pretlačenie aspoň nejakej reformy (súdna mapa?). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite