Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Kurtizána filozofkou

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Dovoľte mi v týchto časoch trochu zmeniť tému. Šestnáste storočie prinieslo do západných kultúrnych dejín okrem veľkých mužov aj jednu kurtizánu, dvornú prostitútku, ktorá – čuduj sa svete – bola navyše vzdelanou filozofkou. Volala sa Tullia d’Aragona a zaujímalo ju to, čím sa aj živila: láska.

Otázniky Antona Vydru: Kurtizána filozofkou

tullia napísala zopár básní a jeden dialóg, ktorý sa stal v jej časoch veľmi populárny: Dialóg o nekonečnosti lásky. Z Tullie sa stala renesančná legenda – krásna a vzdelaná žena s dobrou výchovou (čo znamenalo so znalosťou dvornej etikety, čiže zdvorilosti) na to spĺňala všetky predpoklady.

Téma lásky nebola v renesancii novinkou. Po tom, ako Marsilio Ficino prišiel s konceptom platónskej lásky, ktorá vyviera z telesnej lásky, aby raz dosiahla tú nebeskú, sa rozprúdila vášnivá diskusia o milostnom živote. Najčítanejším textom v týchto kruhoch sa stal Platónov dialóg Symposion, ktorý sa práve touto témou zaoberá.

Na vlnu záujmu o erotické otázky nadviazala aj Tullia svojím dialógom, no prekvapivo sa tejto otázky chopila inak než jej mužskí spolubesedníci. Ako teda Tullia vnímala lásku a čo o nej hovorí?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite