Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poďme sa baviť o ivermektíne

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Vďaka Slovensku sa začalo aj v Česku hovoriť o nákupe ruskej vakcíny. A tiež o lieku Ivermektín, ktorý možno až zázračne pomáha. Porozprávajme sa o ivermektíne. Niečo z toho vyplynie aj pre Sputnik V.

Poďme sa baviť o ivermektíne

ivermektín je osvedčený liek proti parazitom, poznajú ho cestovatelia do tropických krajín. Proti covidu-19 ho nasadzuje – aj na základe slovenských skúseností – brnianska Nemocnica U sv. Anny. Pre túto chorobu nie je registrovaný, ale majú naň výnimku a vedia, že rozhodne neuškodí. „Celkom sa nám darilo,“ zhrnul primár brnianskej interny Michal Rezek pre týždenník Respekt. S liekom prepustili domov „znateľne viac pacientov“ ako bez neho. Témy sa ihneď chytil premiér Babiš a zohnal desaťtisíc balení z Bulharska.

 V Česku ivermektín mohutne popularizuje denník Právo a jeho server Novinky.cz, v stredu mu venoval všetky články na titulnej strane. Líči príbeh bývalej ministerskej úradníčky Oľgy Pietruchovej, ktorej manžel zohnal ivermektín pre kone a jej vraj zabral hneď na druhý deň. Právo urobilo rozhovor aj s primárkou ARO a poslankyňou Andreou Letanovskou, ktorá sa vyjadruje podobne ako brniansky kolega Rezek – niektorým pacientom liek pomohol, iným nie, na hodnotenie je priskoro. Kampaň Práva riadi osobne šéfredaktor Zdeněk Porybný, 75-ročný novinársky doyen, ktorého podľa jeho slov rozčuľuje, že „sa nikto nezaujíma o osudy ľudí, ktorí umierajú na lôžkach a sú zúfalí“ (Porybného predchodca nedávno ako 91-ročný zomrel na covid). A že ivermektín nebol oficiálne schválený? Šéfredaktor Práva za tým vidí záujmy farmaceutických firiem: liek je lacný, a preto obchodne nezaujímavý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite