Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkev pod lupou: Chlapčenský sudca Livatino

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Zomrel pre svoju vieru v spravodlivosť a Boha.

Cirkev pod lupou: Chlapčenský sudca Livatino

brutálne zavraždený „chlapčenský“ sudca Rosario Livatino bol po intervencii pápeža Františka uznaný Vatikánom za mučeníka spravodlivosti hodného úcty k svätým. Prívlastok „chlapčenský“ získal bývalý sicílsky prokurátor od svojich kolegov vďaka celoživotnému mladistvému výzoru. 

Zomrel ako 37-ročný cestou do práce na súd v Agrigente. Dňa 21. septembra 1990 šoféroval po talianskej diaľnici svoj Ford Fiesta, keď do neho vrazilo iné auto, čo ho prinútilo zastaviť. Livatino skúšal utiecť cez priľahlé pole, kde ho štyria vrahovia najskôr postrelili do chrbta a neskôr z blízkosti dorazili. Vraždu nariadila zločinecká skupina la Stidda (hviezda) zo Sicílie, pretože sa nedal skorumpovať ani zastrašiť a  pokračoval v rozkrývaní ich kriminálnej činnosti. Zomrel pre svoju vieru v spravodlivosť a Boha. Mafia „chlapčenského sudcu“ nenávidela. Kým sa stal sudcom, bol desať rokov prokurátorom špecializujúcim sa na skorumpovaný systém úplatkov a provízií za získanie štátnych zákaziek. Tento systém fungoval najmä vďaka slabým a skorumpovaným súdom. Podobne ako na Slovensku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite