Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Vyšehrad ako nástroj Orbána

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Tridsať rokov vyšehradskej skupiny je isto aj príbehom úspechu. Konštitučný zámer generácie Václava Havla posunúť strednú Európu západným smerom – s integračným vrcholom v EÚ a NATO – sa naplnil bez zvyšku.

Komentár Petra Schutza: Vyšehrad ako nástroj Orbána

zo Slovenska sa dá vysloviť vďaka za to, že najväčším beneficientom spoločného projektu sme boli práve my. Je totiž prinajmenšom otázne, či by Slovensko stihlo obe integrácie v roku 2004, keby Poľsko, Maďarsko a Česko nedali maximálnu diplomatickú podporu snahám Dzurindových vlád presvedčiť západných partnerov,  že Slovensko už vystúpilo z „čiernej diery“ (Albright), do  ktorej spadlo s Mečiarom. A že reformami, ktoré urobilo, si zaslúži  členstvo v oboch kľúčových štruktúrach Západu. 

Zároveň platí, že integrácia je iba časť úspešného príbehu. Tridsať  porevolučných rokov stredoeurópskeho priestoru je dokumentáciou obrovskej tvorivej sily slobody a demokracie – V4 totiž patrí medzi svetové regióny s najväčším pokrokom za toto obdobie, a to na poli ekonomickom, kultúrnom i civilizačnom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite