Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pohľad na pomoc štátu: O poloplnom či poloprázdnom pohári

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad na pomoc štátu

Mýlil som sa. Po dvoch mesiacoch krízy som sa obával strmého pádu ekonomiky, jej poklesu o 20, možno až 30 percent. Som rád, že sa tak nestalo. Najväčší podiel na tom má oživenie na zahraničných trhoch. V menšej miere prispela aj toľko kritizovaná pomoc štátu.

Iný pohľad na pomoc štátu: O poloplnom či poloprázdnom pohári

najväčšia suma, celkovo takmer 1,2 miliardy eur, bola vynaložená cez rezort práce na podporu zamestnanosti. Z toho viac ako 900 miliónov dostali firmy na udržanie pracovných miest a zvyšok ľudia na pandemické OČR a PN, pomoc v hmotnej núdzi či predĺžený rodičovský príspevok. Druhá najvyššia suma, ktorá sa blíži k 700 miliónom eur, prišla vo forme zvýhodnených úverov so zárukou štátu, ktoré boli poskytnuté viac než 7 000 podnikateľským subjektom. 

Najväčšou sumou prispel rezort hospodárstva, ktorý ešte v marci uvoľnil zhruba 350 miliónov. Viac ako pol miliardy predstavovala pomoc prostredníctvom odpustenia či odkladu platenia daní a odvodov. Potom je tu ešte pomoc špeciálnym segmentom ekonomiky, ktorá už dosahuje stovky miliónov eur. Ministerstvo hospodárstva už vyplatilo alebo v najbližšom čase vyplatí vyše 150 miliónov eur na úhradu nájomného, kompenzácie tržieb časti autodopravcov, pokrytie strát športovcom a subjektom v kultúre a v kreatívnom priemysle. Rovných sto miliónov eur je potom suma, ktorou bude ministerstvo dopravy kompenzovať výpadok tržieb subjektom v cestovnom ruchu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite