Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečeka: Problém s  Boženou

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Práve skončený štvordielny seriál Českej televízie o  Božene Němcovej mal ešte väčší úspech, než jeho autorky dúfali: zakaždým viac ako 1,5 milióna divákov, pochvalné recenzie... Vystihol niečo podstatné?

Český týždeň Tomáša Němečeka: Problém s  Boženou

séria sa až ostentatívne vymedzila proti zvyklostiam. Vo filme o  autorke Babičky, najvydávanejšieho českého románu 19. storočia, sa spisovateľkina babička vôbec neobjaví. Revolúciu roka 1848 a  koniec starých časov odsunula režisérka Lenka Wimmerová ako nevýznamnú kulisu do pozadia. 

Rušenie robotnej povinnosti, návrh poslanca Palackého na spojenie českých krajín so Slovenskom, povstanie... tiež škrtnuté. Folklórny zápal Němcovej, jej okúzlenie Chodskom a  Slovenskom – aj to letelo do koša kvôli zhutneniu a  rozprávačskej skratke. Ale prečo nie! To všetko je legitímne autorské rozhodnutie. Wimmerová a  scenáristky chceli dať dejiny bokom a  rozprávať o  nadanej žene v  pasci manželstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite