Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Experimentálny mačkopes premiéra

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Najtristnejšiemu z januárov, aký kedy zažilo demokratické Slovensko, nasadil korunu „kontinuálny dobrovoľný skríning“. Vraj kompromis medzi premiérom, ktorý presadzoval celoslovenský test víkend čo víkend, a  zvyškom koalície...

Komentár Petra Schutza: Experimentálny mačkopes premiéra

tri koaličné strany vrátane Kollára – čo je svojím spôsobom prielom – sa rovnako vehementne, ako Matovič bojoval za to „svoje“, stavali na odpor. Až napokon rozriedili fixnú ideu premiéra. Výsledkom je mačkopes, ktorému zostalo mediálne označenie „celoplošné testovanie“, hoci na novembrové nárazové obrátenie štátu hore nohami sa ponáša najmä „priepustkami na slobodu“ pre negatívne testovaných. A  ešte tým, že epidemický efekt bude tak ako vtedy viac ako sporný, keďže okrem zákazu cesty do práce pre „pozitívnych“ žiadne zásadné  obmedzenie mobility sa po 27. januári konať nebude. Výnimky pre netestovaných sa síce ostrihajú, ich porušovanie je však fakticky nekontrolovateľné. Pričom už terajší lockdown znižuje mobilitu veľmi výrazne, čo ešte viac neguje zmysel celoplošného testovania.

Rozdiel bude predstavovať skutočne len dochádz­ ka na pracoviská, kde sú dnes hlavné ohniská šírenia vírusu. Problém je, že mnohí zamestnanci i  zamestnávatelia môžu karantenizáciu „pozitívnych“ obchádzať. Ich záujmom je totiž vyrábať a  zarábať a  hlavne udržiavať fabriky v  prevádzke. Zamestnávateľské kruhy udávajú, že pri absencii 15 a  viac percent pracovníkov hrozia také výpadky vo výrobe, ktoré môžu mať pre firmy ak nie fatálne, tak veľmi vážne dôsledky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite