Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Toľko negativizmu a zla, koľko sa vyplavilo na povrch v posledných dňoch, prekvapilo mnohých

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Americkí podporovatelia Donalda Trumpa besnejú pred Kapitolom, naši šíritelia konšpirácií besnejú na sociálnych sieťach.

Otázniky Antona Vydru: Toľko negativizmu a zla, koľko sa vyplavilo na povrch v  posledných dňoch, prekvapilo mnohých

toľko negativizmu a  zla, koľko sa vyplavilo na povrch v  posledných dňoch, prekvapilo mnohých. Iste, boli tu prítomné vždy, no teraz sú extrémne viditeľné.

Šúsaku Endó vo svojom románe Samuraj rozpráva príbeh japonských vyslancov, ktorých úlohou je dlhá a  útrpná cesta loďou z  Japonska cez Latinskú Ameriku až do Európy. Tam majú s  panovníkmi, kardinálmi a  pápežom vyrokovať obchodné podmienky, ktoré by boli výhodné pre Japonsko.

Japoncov na ich ceste sprevádza kresťanský padre, ktorý ich učí latinčinu a  podchvíľou im čo-to porozpráva aj o  kresťanstve a  európskych zvyklostiach. Samuraja to priveľmi nezaujíma a  onoho muža na kríži, ktorého vidí všade v  Európe, nazýva vyziabnutým a  odporným človekom a  veľmi sa čuduje, ako môže byť tento chlap v  takej úcte, že mu tu stavajú chrámy a  modlia sa k  nemu. Jeho predstava vznešeného božstva je zásadne iná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite