Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Trump v poslednom ťažení

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Bez ohľadu na to, či demokrati  spustia proces impeachmentu,  alebo sa aktivuje ústavný dodatok o  nespôsobilosti prezidenta, v  Trumpovom politickom odkaze všetko prepíšu apokalyptické obrazy, ktoré sa minulý týždeň v  stredu odohrali okolo Kongresu.

Komentár Petra Schutza: Trump v poslednom ťažení

od demonštrácie proti formálnemu spočítaniu voliteľov,  ktorú zvolal Trump do Washingtonu, sa výtržnosti, zmätky i  zrážky s  políciou  očakávali.  No také dačo, že zmanipulovaný dav dobyje a  vyplieni Kongres, sa zrejme neprisnilo ani v  tej najbujnejšej fantázii. 

To,  ako sa šialenci s  americkými vlajkami mohli prebiť cez policajné kordóny a  vniknúť do srdca štátnej moci (kde sa prechádzali a  ohrozovali zákonodarcov, ktorí museli byť evakuovaní), doslova vyráža dych. Zvlášť  v  krajine, kde bezpečnostné zložky a  tajné služby sú na divoké pouličné protesty – zvlášť po Black Lives Matter –   pripravenejšie než   takmer kdekoľvek. 

Dve či tri demisie z  vedenia policajtov a  ochrankárov,   ktoré boli doteraz ohlásené,  sa preto zdajú príliš málo, najmä keď ešte prihliadneme aj na päť obetí na životoch. A  prirátajme k  tomu aj zahanbenie a  skarikovanie americkej demokracie v  priamom prenose, a  to pred celým svetom.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite