Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Na tretej epidemickej ceste

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Koaličné predsavzatie uzavrieť obdobie verejných hádok akousi tichšou domácnosťou a riešiť spory najprv vo vlastnej kuchyni, ktoré vybubnoval sám premiér, neustálo prvý test pandémiou. Nový konflikt sa očakával, avšak nie spôsob, ktorý sa dá nazvať brutálny.

Komentár Petra Schutza: Na tretej epidemickej ceste

status Cigánikovej, že Matovič podmienil otváranie škôl tým, že Sulík sa musí najprv za niečo ospravedlniť, brizanciou predstihuje všetko, čo sme doteraz vedeli či tušili o vzťahoch v koalícii. Premiér síce popiera, že v takom zmysle čokoľvek povedal, avšak triviálna úvaha našepkáva, že niečo také by si predsa Cigániková z brucha nevymyslela. 

Nezávisle od osoby, ktorá klame, oheň je opäť na streche a plameň sa zdá ešte ničivejší, než obvykle. Po chvíľke – asi štyri dni – úľavy, keď sa Matovič zdržal facebookového komentovania, je znovu zrejmé, že vojnová sekera medzi SaS a premiérom sa už nedá zakopať. A musí s tým počítať nielen celá reformná agenda, ale najmä protipandemické opatrenia, ktoré si pýtajú priebežné riešenia a ktoré neznesú odklad.

.týždeň

Najviac horí práve otázka návratu do prezenčnej výučby druhého stupňa základných a stredných škôl. Na veci máločo mení piatkové uznesenie vlády, ktoré otvára brány škôl pre tých žiakov, ktorí sa preukážu negatívnym testom nie starším ako 7, 14 či 21 dní podľa vážnosti epidemickej situácie regiónu. Otestovaní však musia byť aj rodičia a učitelia, čo dokopy s povinnosťou detí umožňuje s istotou blízkou jednej vyhlásiť, že pre značné množstvo vzdelávacích inštitúcií – bližšie sa to dnes nedá upresniť –  stavajú tieto podmienky zásadnú prekážku pri otváraní. A to z objektívnych aj subjektívnejších príčin. Stačí jeden pohľad na štáty so školami v pre­vádz­ke a hneď je zrejmé, že s požiadavkou celoplošného školského testu je Slovensko opäť na akejsi tretej epidemickej ceste. A na nej, čo je zvlášť tristné, sú žiaci aj pedagógovia rukojemníkmi politického sporu, ktorého iniciačným zdrojom je „nepremiér­ska“ výbava predsedu vlády.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite