Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: O sviecach z vosku a hadej kože

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Nedávno som čítal zaujímavý text o stredovekých experimentoch, v ktorom jeho autor opisoval to, čo predstavovali v 13. storočí experimenty a prečo ich vykonávali mágovia.

Otázniky Antona Vydru: O sviecach z vosku a hadej kože

keď sa stredoveký experimentátor pokúsil vyrobiť sviečku z vosku a hadej kože – píše Steven Marrone, to je ten autor – chcel tým vraj docieliť nasledujúci efekt. 

V okamihu, keď sa svieca rozhorela, mala vytvoriť ilúziu magického priestoru, pokrytého akoby vysušenou trávou, na ktorej sa zakrátko objavili hrôzostrašné zvíjajúce sa hady. 

Celé to malo navyše vyvolať dojem tečúcej vody alebo rieky, kde síce nič reálne neexistuje, no pre vyjavené oči bežných smrteľníkov to malo byť hotové divadlo zázrakov. 

Priznávam, neskúšal som to, ale ak chcete mať počas tmavých zimných večerov doma iluzívne hadie predstavenie, nič vám nestojí v ceste: stačí len niekde nájsť pôvabnú hadiu kožku a nejaký ten vosk.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite