Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Hazard s dobrým menom

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

O svätom Ambrózovi sa hovorí, že si ho milánska kresťanská komunita vybrala za svojho biskupa ešte predtým, ako bol pokrstený, teda ešte skôr, než sa stal kresťanom. Zareagoval na to podivuhodne.

Otázniky Antona Vydru: Hazard s dobrým menom

ambróz žil v 4. storočí a bol to muž meditatívnej povahy: tiché čítanie, šepot, obdivoval východné spevy, nemal rád temer nijaké hudobné nástroje, radšej dával prednosť čistým vokálom. Kdesi z tejto záľuby pochádza aj po ňom pomenovaný ambroziánsky chorál. No a keď sa mal stať takýto človek biskupom v Miláne, zákonite zdúpnel. Prvé, čo mu zišlo na um, bolo spraviť niečo mimoriadne odporné, za čo ho jeho milánski obdivovatelia znenávidia a svoju voľbu si nabudúce lepšie rozmyslia.

Najprv teda vyskúšal klasickú stratégiu: pri vypočúvaní akéhosi obvineného muža sa rozhodol mučiť ho a týrať, a to samozrejme tak, aby o tom každý vedel a aby sa to rozchýrilo medzi kresťanskou komunitou. Úskok to bol dobrý, no nevyšiel mu. Každému bolo totiž nad slnko jasné, že je to celé iba nepodarený fejk a že Ambróz by ani muche neublížil, hoci podľa mňa by nejakú tú tučnú mäsiarku riadne capol hneď po tom, ako by mu zabzučala pri uchu a vyrušila ho z jeho pokojnej meditácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite