Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Trump a jeho základný inštinkt

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Ak existuje jedna predvídateľná udalosť – teda nie typu čierna labuť – ktorej vplyv na svet v ďalších štyroch rokoch sa môže porovnávať s pandémiou korony, tak sú to americké voľby.

Komentár Petra Schutza: Trump a jeho základný inštinkt

na význame americkým voľbám dodávajú dystopické zvolania – z oboch strán sa šíri téza o najdôležitejšom hlasovaní za sto, prípadne celých 200 rokov americkej demokracie. Víťazstvo Bidena by podľa Trumpa a jeho kampane uvrhlo USA do socializmu a akejsi diktatúry progresivistov, kým demokrati nestíhajú zdôrazňovať, že ďalšie štyri roky Trumpa by znamenali konzervatívnu autokraciu, chaos a rozvrat. 

S apokalyptickými dôsledkami preháňajú – pretože preháňajú – obe kampane. To preháňanie je však odrazom nesmiernej polarizácie politiky a spoločnosti, ktorej rozmery sú ozaj historické, hoci napätie bolo zrejmé už za Busha mladšieho a ďalej eskalovalo cez obe Obamove periódy. Takže Trump nebudoval na „zelenej lúke“, no nepriestrelný je fakt, že na poli konfrontácie a rozdelenia spoločnosti sa predviedol ako nedostižný majster, čo priznávajú i jeho priaznivci (o to skôr, že v očiach mnohých je to cnosť).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite