Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pohľad Karolíny Farskej: Americký (zlý?) sen

.karolína Farská .stĺpčeky .pohľad Karolíny Farskej

Amerika predstavovala to najkrajšie klišé, aké si občan mohol priať – slobodu, vládu práva a volebný ballot ako posvätnosť garantovanú každému rovnako (áno, na to si aj oni museli počkať). V dnešnom diskurze mi chýba diskusia o tom, čo nejaký čas sledujeme, ale radšej nepomenujeme. Časy, keď boli Spojené štáty svetovou demokratickou jednotkou, sú preč, nestalo sa tak z minúty na minútu a ani teraz neprinášam čerstvé správy.

Pohľad Karolíny Farskej: Americký (zlý?) sen

aby som predišla nahnevaným správam z nepochopenia, mám potrebu napísať aj disclaimer. Amerika je náš prirodzený spojenec, absolútne kľúčová v oblasti bezpečnosti, obchodu a v neposlednom rade aj demokratických hodnôt, som jej fanúšička. Ale tváriť sa, že zostala v sláve posledných desaťročí minulého storočia by bola chyba. Pre jej vlastné dobro a na konci aj to naše, európske. 

Tento rok sme v Štátoch okrem pandémie a predvolebnej kampane sledovali aj rozsiahle protesty po vražde Afroameričana Georga Floyda. Takéto zrazy nie sú novinkou, diali sa aj predtým (po častých podobných činoch a hlavne na lokálnej úrovni). Doba novodobých médií ich posunula do inej roviny, keď sme aj my v Európe zrazu doslova objavili Ameriku. Keď som tam minulý rok bývala, v rámci výskumnej stáže pre inštitút vytvárajúci dlhodobé politické prognózy, zažila som krajne pravicové protesty, na ktorých ľudia mávali červenými vlajkami s hákovými krížmi (pozn. nie je to tam trestné) a niekde neskôr strieľali do davu, ako aj následné vlažné vyjadrenia Trumpa, vedomého si, že ide o jeho voličov. Spoznala som tam ľudí, ktorí kupovali na štrnáste narodeniny svojmu dieťaťu zbraň. Prečo? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite