Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Otázniky Antona Vydru: Vábenie podsvetia

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Keď o niečom píšete, choďte do hĺbky – počuť občas ponosy na naše plytké texty. No ľahko sa povie, ťažšie vykoná. Ako keby to bolo len tak, zostúpiť do Hádovej ríše a ponevierať sa po jej temných priestranstvách bez toho, aby sa človek niečím zemitým zababral.

Otázniky Antona Vydru: Vábenie podsvetia Natália Ložeková

v hlbokom intelektuálnom tichu 9. storočia zaznievalo len málo hlbokých slov. Medzi nimi bol hlas jedného írskeho filozofa. Ján Scotus Eriugena sa dostal na kontinent vďaka cisárovi Západofranskej ríše Karolovi Holému, ktorý si ho povolal na svoj dvor, aby tam preložil z gréčtiny niektoré spisy, ktoré vzbudzovali pozornosť, no nik im ani zamak nerozumel.

Eriugenu však spomínam z iného dôvodu. Okrem prekladov a slávneho spisu O rozdelení prírody napísal aj niekoľko menších glos a jedna z nich sa týkala textu z 5. storočia od Martiana Capellu De nuptiis Philologiae et Mercurii (O sobáši Filológie a Merkúra). Capellov spis bol v Eriugenových časoch veľmi čítaný, lebo bol prvým uvedením siedmich slobodných umení (rétorika, gramatika, logika, a potom aritmetika, geometria, hudba a astronómia) – vtedajšieho základu vzdelanosti. No a v rámci svojej glosy na tento text sa Eriugena pokúsil vyložiť jeden grécky mýtus: o Orfeovi a Eurydike. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite