Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo dlhujeme cisárovi?

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

„Slobodno platiť cisárovi daň, či nie?“ Pre nás je všetko jasné: Dane musíme platiť, aspoň väčšina z nás. Otázka pre nás teda skôr znie, koľko musíme zaplatiť a či a ako si môžeme uplatniť daňové úľavy vždy v rámcoch zákonných možností.

Čo dlhujeme cisárovi?

ale tá zvláštna otázka, či možno platiť daň cisárovi, ktorú nájdeme v Matúšovom evanjeliu (22,15-21), je skôr chytákom. Návnadou, ktorá má Ježiša dostať do pasce. Ale v skutočnosti je to významná náboženská (a zároveň politická) téma. Hlboko sa dotkla Ježišových súčasníkov a ani dnes neprestala byť témou.

V tom čase bol židovský národ pod rímskou nadvládou. Bolo teda v súlade s vierou platiť okupačnej moci dane? Nevyžaduje aj samotný židovský zákon odmietnutie pohanského cisára? Aký je vlastne vzťah medzi náboženstvom a štátom? Nestojí náboženstvo nad štátom? Musia veriaci na všetky štátne zákony a opatrenia vždy povedať iba áno a amen? Ako to je najmä v prípadoch, keď štát prijíma zákony, ktoré stoja proti náboženskému presvedčeniu? Aj vtedy má človek poslúchať? Nežiada si vtedy viera v Boha odporovať?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite