Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Schutz: Na tretej proticovidovej ceste 

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Aj keď prvé informácie z pilotných okresov hovorili o ako-tak zvládnutej organizácii a účasti, plošné testovanie celého národa je stále divoká a zrejme aj slepá ulička.

Peter Schutz: Na tretej proticovidovej ceste 

plošné testovanie v kombinácii so zákazom vychádzania mení Slovensko na laboratórnu myš proticovidovej vojny. A hoci minister Naď patrí k svetlejším zjavom Matovičovej vlády, a hoci armáda má disciplinované plnenie rozkazov, takpovediac, v DNA, jeho vyhlásenia, že operácia je celorepublikovo zvládnuteľná, je zo žánru „prianie otcom myšlienky“. 

Položiť hlavu na klát, že to bude čisté fiasko alebo že megaakcia vôbec neprebehne, sa nedá. No bazálny argument, prečo je celonárodné testovanie problém, je zjavný – ak by to bolo riešenie, už dávno by ho skúsili iné vlády. 

Čo najmenej bolestný a najmenej nákladný kompromis medzi záchranou životov a ekonomiky hľadajú politici všade, vrátane štátov s nepomerne lepšou organizáciou verejnej správy. A je nepredstaviteľné, že by váhali, keby vec videli ako schodnú logisticky aj efektom. Príklad – Luxembursko, ktoré je kvalitou štátnej správy celkom inde ako Slovensko, sa plošne otestovalo – ale nie za tri dni, ale týždne...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite