Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo farára spod Tatier: Vápno

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Kedysi dávno som začul historku, že tu na Spiši počas epidémie cholery v roku 1831 došlo k tragickému konfliktu dvoch svetov.

Slovo farára spod Tatier: Vápno

bol to svet rozširujúceho sa ľudského poznania a svet nedôvery. Dnes už vieme, že hlavnou príčinou šírenia cholery je pitie kontaminovanej pitnej vody.Do exaktného dôkazu, že je to tak, chýbalo vtedy ešte pár desiatok rokov. (Až v roku 1854 to dokázal John Snow.) A predsa sa našiel v jednej dedine farár, ktorý si povedal, že je lepšie urobiť niečo ako nič. 

Možno to len tušil, alebo bol mimoriadne inteligentný, no upriamil pozornosť na dedinské studne. Nasypal do nich chlórované vápno. Veril, že takto uchráni farníkov od krutej choroby. No cholera sa šíri aj inými cestami, a tak prepukla v jeho farnosti napriek jeho snahe. Keď prví pacienti zomreli, ľudia sa vzbúrili. Čas nevoľníctva mlel už z posledného a možno aj iné krivdy tej doby sa zhmotnili do zlého skutku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite