Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Kto to vlastne v Česku vyhral?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tohtoročné krajské voľby v Česku mali byť generálkou – aj laboratóriom možných koalícií – pred tými „veľkými“, parlamentnými na jeseň 2021. Tentoraz mali skôr jasných porazených ako jasných víťazov.

Tomáš Němeček

tým porazeným celkom iste nie je premiér Andrej Babiš a jeho hnutie ANO. Aj keď zažíva vinou pandémie nebývalý prepad popularity, s 22 percentami stále zostáva prvý na páske. Vyhral v desiatich z 13 krajov (pred štyrmi rokmi „len“ v deviatich). Oproti minulým krajským voľbám sa jeho podpora zdvihla z 530- na 600-tisíc hlasov. 

Opozícia sa raduje, že mu prebrala dôležitý Stredočeský kraj, kde vládla arogantná hajtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (o jej pád sa viac ako kto iný zaslúžil investigatívny reportér serveru Seznam Zprávy Vojtěch Blažek, ktorý detailne mapoval jej aférky typu služobného auta pre manžela). Na jej miesto nastúpi niekdajšia reportérka TV Nova Petra Pecková, dnes obľúbená starostka Mnichovíc, mestečka blízko pri Prahe pri diaľnici D1. No takéto straty si Babiš vynahradil inde, trebárs suverénnym víťazstvom na Ostravsku alebo Ústecku.

Napriek koronavírusu mali Česi tento rok chuť hlasovať aj v týchto „druholigových“ voľbách, účasť 38 percent bola druhá najvyššia od vzniku krajov. Keby sa meralo podľa mandátov, potom by bola najúspešnejšia Pirátska strana, vedená charizmatickým informatikom a dídžejom Ivanom Bartošom: vo všetkých krajoch mala vyše 10 percent a na Olomoucku, kde si testovala koalíciu s hnutím nezávislých starostov STAN (ku ktorému patrí nová stredočeská hajtmanka Pecková alebo jej liberecký kolega Martin Půta), dokonca dosiahla 20 percent. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite