Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čas na reštart ekonomiky k prosperite

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad na ekonomiku štátu

Letné dovolenky sa skončili, koronavírus sa ďalej šíri a nezamýšľané dôsledky vypnutia ekonomiky sa prehlbujú. Namiesto vyhlásenia celoplošného núdzového stavu je najvyšší čas napríklad na systémový reštart ekonomiky k dlhodobej prosperite, potrebnej aj na boj s aktuálnym vírusom.

Čas na reštart ekonomiky k prosperite NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

a čo na to vláda? Čaká sa na jej plán reforiem. Ten síce ministerstvo financií nezverejnilo v septembri ako avizovalo, jeho pracovná verzia však na verejnosť prenikla. 

Obsahuje napríklad dlhodobo sľubované výdavkové stropy a odstránenie predchádzajúcou vládou nastražených finančných mín – stropu dôchodkového veku a naviazania minimálneho dôchodku na priemernú mzdu. Neprináša však riešenia podstaty problémov v ekonomike. 

Ponecháva nadmerné daňové bremeno, pričom navrhuje žiaduce zníženie zdanenia práce kompenzovať zvýšením záťaže inými daňami ako daňou z nehnuteľností, spotrebných a environmentálnych daní. Neokresáva ani verejný sektor. Naopak, rozširuje ho a prináša nové výdavkové a regulačné programy, napríklad v oblasti nájomných bytov a tzv. zelenej ekonomiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite