Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Neznesiteľná ľahkosť núdze

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Jednu z najbizarnejších epizód slovenskej demokracie priniesol minulý týždeň. Dňu vyhlásenia núdzového stavu, ktorý sa tentoraz neobmedzuje iba na zdravotnícky sektor, pritom dominovali interrupcie.

Komentár Petra Schutza: Neznesiteľná ľahkosť núdze

o stave demokratického vedomia a usporiadaní proporcií v hlavách politickej triedy je dokumentácie už plná povala, toto je však svedectvo korunné.

Strašidelné výjavy z Wu-chanu a neskôr z Lombardska, a podobne hororové prognózy Inštitútu zdravotnej politiky (ktorým autor neveril, ale hádať sa neodvážil), ktoré počítali aj so scenárom státisícov infikovaných, boli presvedčivé viac než dosť, aby v marci práve stav núdze nikto nespochybnil. 

O korone vedel svet pramálo, takže proti mimoriadnym právomociam pre exekutívu v zdravotníctve argument nebol. A neexistoval napriek skutočnosti, že v marci rovnako ako teraz v októbri platilo, že v demokraciách je stav núdze inštrument krajný, posledná možnosť, keď sa rámec bežného ústavného poriadku ukázal na odvrátenie aktuálnej hrozby nedostatočný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite