Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Český nepokoj v druhej vlne

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Za posledných osemnásť hodín máme viac infikovaných koronavírusom ako za celý máj, napísal minulý štvrtok na Twitteri šéf zahraničného spravodajstva Českej televízie Michal Kubal. Cítiť paniku? Ako u koho.

Tomáš Němeček

čísla nevyzerajú dobre a nie div, že sa Česko ocitlo na slovenskom zozname rizikových krajín. Počet novozistených infikovaných za deň sa dostal k dvom tisícom. Koncom tohto týždňa to už môžu byť štyri tisícky denne. Podľa premiéra Andreja Babiša si za to však môže národ sám: „Mali sme mať rúška celé leto. Ale všetci chceli návrat k normálu,“ vyhlásil v parlamente.

To vcelku vzbudilo pobavenie. Ešte je totiž v živej pamäti, ako v druhej polovici augusta prinútil svojho ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha zmäkčiť chystané opatrenia, napríklad nezavádzať rúška v školách a v obchodoch (.týždeň č. 36/2020). To bolo vtedy. Teraz je pätina infikovaných práve zo škôl, takže už tam rúška sú. „Mal som na tom trvať,“ pripustil minister, podľa ktorého vírus „naberá na sile“.

S platnosťou od minulého piatku zároveň Vojtěch vyhlásil nové mimoriadne opatrenia. Napríklad sa zakazujú vnútorné akcie na státie nad 10 osôb – návštevníci musia sedieť, pokiaľ možno v rozostupoch. Z náhlej regulácie si zúfajú usporiadatelia koncertov. Šéf spoločnosti Ticketstream, ktorá predáva lístky na kultúrne podujatia, sarkasticky vyhlásil fiktívne spevácke turné Adama Vojtěcha (mladý minister, vzdelaním právnik, totiž pred 15 rokmi žiaril v SuperStar). Vraj príde „hádam už každým dňom“, hneď „po odstúpení z funkcie“, pričom kapacita sál bude obmedzená na desať osôb...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite