Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cez ploty Fedora Gála: Deti prominentov zo zločineckých režimov žijú medzi nami

.fedor Gál .stĺpčeky .cez ploty Fedora Gála

Prominenti zločineckých režimov (nacizmu a komunizmu) boli a sú zločinci a nič na tom nezmenia ani snahy o pokrivenie histórie. Ich deti žijú medzi nami.

 Cez ploty Fedora Gála: Deti prominentov zo zločineckých režimov žijú medzi nami

kedysi dávno som čítal štúdiu o reprodukcii elít. Už si nepamätám názov ani autorov. Hovorilo sa tam napríklad o tom, že po zmene režimu sa z detí a vnúčat podnikateľských rodín stávali opäť úspešní podnikatelia, a tak podobne. Hovorím o transgeneračnom prenose, ktorý bol medzičasom jednoznačne potvrdený u obetí holokaustu, ich detí a vnúčat. 

Nedávno som čítal knihu o deťoch prominentných nacistov. Mnohé z príbehov detí prominentných komunistov poznáme naživo a príbehy detí prominentných predstaviteľov režimu po novembri ’89 máme možnosť sledovať v priamom prenose. Klobúk dolu pred každým z nich, ktorý sa so svojou stigmou dokázal čestne vyrovnať. 

Deti prominentných nacistov prežili čas, keď žili ich rodičia na výslní a v luxuse, zväčša sa im dostalo nadštandardnej opatery, vzdelania a rodičovskej lás­ky. Nevedeli, že luxus je zaplatený zločinom, aký nemal v dejinách obdobu. Po prehranej vojne a páde režimu nacistickí vojnoví zločinci prešli Norimberským tribunálom. Ich deti buď držali lajnu a ostali verné politickej viere rodičov, alebo sa odstrihli a radikálne zmenili pohľad na duchovno a svet. Podaktorí dokázali aj povedať pardon obetiam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite