Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Sme proti diktatúre zdravia

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Šachy sú mierumilovný šport. Nikomu by preto v živote nezišlo na um, že môžu byť hrozbou. A predsa. Šachové turnaje sú ako stvorené pre rýchle šírenie nákazy COVID–19.

Komentár Petra Zajaca: Sme proti diktatúre zdravia Natália Ložeková

prakticky všetky šachové turnaje sa hrajú v interiéri, v prednáškovej alebo kongresovej hotelovej hale. Šachovnice sú jedna vedľa druhej, hráči sedia počas celého turnaja jeden vedľa druhého, z psychologického hľadiska tak prakticky jeden voči druhému porušuje najbližšiu, intímnu zónu. Hráči sklonení nad šachovnicou majú hlavy od seba cca 50 cm, pritom hneď vedľa vpravo aj vľavo vo vzdialenosti 70 či 80 cm sedí ďalšia dvojica. 

Tu ani rúška nepomôžu, navyše mozog hráča potrebuje plnohodnotný prívod kyslíka do mozgu počas plných 5 hodín a dýchať celý ten čas s rúškom na nose je na hranici zdravia. Takto tam teda šachisti sedia a hrajú denne cca päť hodín, a ak je dvojkolový hrací deň, tak 10 hodín.Niet žiadneho iného športu, kde sú účastníci podujatia (nie diváci ) v takom množstve, tak koncentrovane a tak dlho vedľa seba opakovane 7 až 9 dní.Znie to ako anekdota, ale je to vážne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite