Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Šéf Senátu je Taiwanec

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Miloš Vystrčil by ešte vo februári neuveril, kde sa ocitne v septembri. Teda, že sa mu bude vyhrážať pekinské politbyro, zatiaľ čo taiwanský parlament bude aplaudovať postojačky. Ale rolu nečakaného hrdinu zvládol so cťou.

Komentár Tomáša Němečka: Šéf Senátu je Taiwanec ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

po náhlom úmrtí predsedu českého Senátu, populárneho Jaroslava Kuberu (.týždeň č. 5/2020), sa jeho nástupcom stal oveľa menej známy Vystrčil – suchý a seriózny lokálny politík ODS z českomoravskej Vysočiny. Gymnaziálny učiteľ matematiky a fyziky, neskorší starosta historického mestečka Telč, hajtman a senátor sa do celoštátnych tém nikdy príliš neplietol. 

 Keď už sa však stal ústavným činiteľom (horná komora českého parlamentu je fakticky slabá, ale procedurálne je jej šéf osobou číslo dva, pretože zastupuje hlavu štátu), zdedil po predchodcovi aj plán cesty na Taiwan. Keďže Peking zosilnil protestný diplomatický nátlak, stala sa z toho otázka cti. Takže Vystrčil naozaj odletel. A to vo veľkom štýle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite