Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Všetko bude zabudnuté, nič nebude odčinené

.peter Zajac .stĺpčeky .názory

Veta zo Žertu Milana Kunderu je bonmotom, ktorý sa pred päťdesiatimi rokmi stal okrídleným výrokom. Kundera si síce potrpí na intelektuálnu eleganciu viac ako na prostú pravdu, ale ten okrídlený výrok je u nás, bohužiaľ, pravdivý.

Komentár Petra Zajaca: Všetko bude zabudnuté, nič nebude odčinené ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

po roku 1989 bolo na Slovensku niekoľko kruciálnych súdnych procesov. Obžalovaní v kauze Cervanová, ktorá sa prehupla do ponovembrového obdobia, nedostali férovú šancu na obhajobu. Na rozsudky sa zabudlo, nič sa neodčinilo. Na Slovensku tiež nebol potrestaný ani jeden vysoký komunistický funkcionár, zrejme na základe uhorského práva „ja pán, ty pán“. 

 Šéf ŠtB Alojz Lorenc, potrestaný v Českej republike, ostal na Slovensku nepotrestaný a dnes sa tvári ako ctihodný občan s klobúkom na hlave a psom na vôdzke, ktorý si len plnil povinnosti. Klasickým prípadom sú aj Lexove súdne spory. Lexa si dodnes chodí po svete, na jeho kauzu sa už zabudlo, hoci jeho amnestia bola medzitým zrušená. A na únos vietnamského občana za našej asistovanej pomoci sa už tiež zabudlo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite