Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Fedora Gála: Máš svoj život v rukách a zbytočne fňukáš, že mohol byť lepší

.fedor Gál .stĺpčeky .cez ploty Fedora Gála

Jiddu Krishnamurti svojho času povedal, že realita je to, čo sa nachádza medzi dvoma myšlienkami. Stephen Hawking, ktorému amyotrofická laterálna skleróza umožňovala iba limitovaný pohyb lícnym svalstvom, urobil niekoľko zásadných astrofyzikálnych objavov.

Komentár Fedora Gála:  Máš svoj život v rukách a zbytočne fňukáš, že mohol byť lepší Andrej Bán

Krishnamurti na sklonku života vyhlásil, že premárnil svoj život, keďže ho minul na „zabávanie“ publika. Myslel tým svoje hlavné poslanie – šírenie myšlienok. Hawking o svojom živote na invalidnom vozíku, vybavenom poslednými vymoženosťami technológií, povedal, že bol šťastný. Ako je to teda? No predsa tak, ako to ten-ktorý človek subjektívne vníma, cíti, prijíma.

 V nesmierne inšpiratívnej knihe Davida I. Yaloma Experimentální psychoterapie jej autor diskutuje vlastný prístup k existenciálnej psychoterapii. Stojí na štyroch pilieroch: 1) postoj k smrti, 2) sloboda (a s ňou spojená zodpovednosť), 3) osamelosť (spojená s každým zásadným životným rozhodnutím), a potreba (strata, nachádzanie) zmyslu života. Nejdem to rozpitvávať, prečítajte si sami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite