Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Sloboda nepríde s Putinom

.peter Schutz .stĺpčeky .komentár týždňa

Mnohotisícové demonštrácie bieloruskej verejnosti, ktorými reagovala na sfalšované voľby, nabrali spád a dynamiku, aké nepredvídali po ohlásení „výsledku“ ani puncovaní experti na postsovietsky svet.

Komentár Petra Schutza: Sloboda nepríde s Putinom  Natália Ložeková

hlavný scenár, ktorý sa aj vzhľadom na naratív o „poslednom diktátorovi Európy“ očakával, teda rýchle „vychladnutie“ protestov a vyprázdnenie ulíc, však prepísalo presne to, čo malo nastoliť „pokoj na prácu“ – brutalita zásahov „poriadkových síl“. Obete na životoch, krv a mučenie zatknutých premenili túžby po slobodnejšej, dôstojnejšej a prosperujúcejšej Bielej Rusi do euforickej vlny, ktorú zatlačiť späť do fľaše sa v túto chvíľu ukazuje nad schopnosti Lukašenkovho režimu.

 Ten je totiž paralyzovaný aj individuálnymi útekmi jeho doterajších pilierov, ako je časť policajtov, mediálnych služobníkov či dokonca veľvyslanca na Slovensku.So zreteľom na Lukašenkovu slabosť, ktorá sa navzdory silným vyhláseniam dá takpovediac nahmatať, sa nový expertný „takmerkonsenzus“ ustaľuje na určujúcom vplyve Kremľa na ďalší vývoj. Nezhoda nastáva až v rozumnom odhade, čo sa teraz asi odohráva v Putinovej hlave. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite