Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Najväčšia kačica tohtoročného leta

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Traja maloletí chlapci z Prahy zostali po smrti rodičov sami. Báli sa detského domova, takže to tajili pred úradmi. Našťastie, všimla si ich pestúnka, vyhlásila zbierku. Česi prispeli vyše 10-tisíc eur... Lenže príbeh bol podvod.

Komentár Tomáša Němečka: Najväčšia kačica tohtoročného leta

takéto novinárske omyly sa stávajú, tu však nezávisle od seba naleteli dve rešpektované seriózne médiá, týždenník Echo a český Deník N. V nedeľu 9. 8. zverejnili príbeh, prevzatý z facebookového profilu dobročinného spolku Sklad detských vecí pre pestúnov, a publikovali číslo účtu, čo mohutne prispelo k ochote darcov. Vedúca spolku Eva Ptáčková tvrdila, že na prípad ju upozornil jej syn pracujúci v predajni rýchleho občerstvenia: 17-ročný brigádnik tu bol pristihnutý pri krádeži jedla a kajúcne priznal, že ho nosí domov pre 10-ročného a 7-ročného brata. Vykľul sa z toho príbeh skoro ako z McEwanovej Betónovej záhrady.

Rodičia im vraj pred troma mesiacmi zomreli pri autonehode a oni nechceli ísť do detského domova ako ich mamička. Preto najstarší ďalej z brigád platil účty za domácnosť, zháňal jedlo, a pretože v čase koronavírusovej epidémie zostávali všetci doma, neprišlo to čudné ani škole, ani susedom. Policajti si vraj neuvedomili, že správu o nehode oznamujú maloletému, takže nevyrozumeli orgán sociálnoprávnej ochrany detí. Teraz už je však všetko na dobrej ceste, spolok zohnal pestúnku na dôchodku, ktorá s chlapcami už týždeň býva, a veci sa bezplatne ujal advokát... Moment, nie je na tom niečo zvláštne?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite