Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Lebo Béla

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

20. augusta sa začne nová kapitola v histórii maďarskej politiky na Slovensku. Strana Maďarskej komunity, Most-Híd a Spolupatričnosť podpíšu deklaráciu o vytvorení spoločnej strany, pričom Maďarské fórum Zsolta Simona zrejme obídu.

Komentár Petra Zajaca: Lebo Béla ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

skončil sa ponovembrový príbeh spájania slovenských a maďarských strán, ktorý otvorila v Novembri 1989 MNI a jeho nositeľom sa potom stal Béla Bugár, na slovenskej politickej scéne jeden z najobľúbenejších politikov posledného tridsaťročia. Béla Bugár bol politikom Novembra 1989, až kým sa nespojil v roku 2016 s Ficovým Smerom a Dankovou SNS, čím poprel úplne všetko, na čom dovtedy spočívala jeho politika. 

 Akoby ho opustil jeho neobvyklý politický cit pre správne rozhodnutia, ktorým sa dovtedy riadil. V rokoch 1991 - 1992 podporil vládu VPN/MNI, KDH, DS proti Mečiarovmu HZDS. V roku 1998 by bez SMK nebola možná porážka mečiarizmu. Obdobie prvej Dzurindovej vlády, reforiem a vstupu do Európskej únie a NATO bolo tiež hviezdnou hodinou Bélu Bugára. K mentálnemu zlomu došlo v roku 2001 pri novom územnosprávnom členení na úkor menšín. Odvtedy u neho dominovala moc, vplyv a peniaze. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite